Wat is burenhulp?

Je hebt zeker al een buur geholpen. Maar elkaar helpen, is soms toch moeilijk, zeker als je elkaar minder goed kent of weinig kan terugdoen. Mensen willen geen last zijn voor hun buren en durven daarom zelden iets vragen. Als buur weet je niet altijd wat iemand nodig heeft en wil je jezelf ook niet opdringen. Ter inspiratie kan je onze aanpak bekijken: “burenhulp 5 minuten” We hebben ook een praktische actiemap samengesteld zodat je zelf doordacht aan de slag kan.

We willen burenhulp stimuleren en alle burgers warm maken om af en toe 5 minuten tijd te nemen voor hun buren, zeker voor oudere mindere mobiele buren. Het accent ligt op kleine praktische taken zoals de vuilniszak buiten zetten, een brief helpen invullen, een brood of flessen water meebrengen, een lamp vervangen … Burenhulp kan je niet afdwingen maar het kan wel gestimuleerd worden door positieve aandacht, focus op kleine dingen. Promoten van burenhulp kan een warmere sfeer in een buurt brengen waar veel drempels zijn om een praatje te slaan, elkaar te ontmoeten en te helpen.

Soms neemt een bewoner, een buurtcomité of een professionele buurtwerker het initiatief. Altijd staan de bewoners centraal: wat willen zij? Welk systeem werkt voor hen? Overal geeft het mensen een goed gevoel als ze bij iets kleins kunnen helpen en jij woont toch ook graag in een straat waar je iets kleins kan en durft vragen zonder familie of vrienden lastig te moeten vallen?

Aanvullend kan er gezocht worden naar speciale buren zoals scholen, voorzieningen, buurtwinkels, bedrijven, organisaties die iets meer kunnen doen. Het is immers veel aangenamer wonen in een buurt waar mensen, lokale handelaars, scholen en organisaties iets doen voor elkaar.

Het is ook interessant als mantelzorgers en professionelen zoals artsen, thuisverpleging, poetshulp, thuiszorg, buurtwerkers, ontmoetingscentra betrokken worden. Zij kunnen cliënten stimuleren om een vraag te stellen aan buren.

Er zijn veel online-tools rond burenhulp. Wij hebben er verschillende getest. Al onze ervaringen vind je terug in de inspiratie- en actiemap “Sociaal vernieuwen met burenhulp”. Je kan dit voor 40 euro bestellen bij uitgever Vanden Broele. Er is een website aan verbonden waar we informatie kunnen actualiseren.
Wil je zelf starten en een beroep doen op onze ervaringen? Bekijk ons filmpje, neem de actiemap door en neem voor bijkomende vragen of ondersteuning contact op met Ann Decorte info@burenhulp.be of +32 472 52 84 49

vuilbak buiten

Waar kan je ons vinden?

Burenhulp bestaat overal.

Wij hebben in 2015 en 2016 geëxperimenteerd in Zeebrugge en ’t Westerkwartier Oostende, 2 aandachtswijken waar veel geïsoleerde 80-plussers wonen. Er zijn nog heel wat andere waardevolle initiatieven rond burenhulp. De meeste initiatieven werken met vrijwilligers. Wij hebben de focus gelegd op het inschakelen van het brede publiek. Alle buren zijn potentiële helpers!

Oostende
“Ik ben al zeven jaar met pensioen. Maar ik kan niet stil zitten en wil me nuttig maken voor anderen. Burenhulp bevalt me. Er zijn geen verplichtingen. Je doet iets als het past en het is toch normaal dat je buur helpt. Ik bracht al afval naar het containerpark voor iemand in de wijk en voor iemand anders liet ik de hond uit. Het zijn telkens kleine dingen. Ik krijg veel dankbaarheid terug en geloof sterk in de burenhulp.”
Wilfried
“Als mijn man minder goed te been is, dan doe ik wel eens een beroep op burenhulp. Iemand bracht al een broodje mee. Een andere keer kreeg ik hulp toen ik moest telefoneren naar een dienst. En ook voor boodschappen komt af en toe iemand langs. Het geeft ook een gerust gevoel. De buren zijn te vertrouwen en ik zou het iedereen aanraden. Je moet immers niet beschaamd zijn omdat je iets niet kunt.”
Agnes